Na jaką wysokość wzniesie się pocisk?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nesto96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 lut 2017, 10:37
Płeć:

Na jaką wysokość wzniesie się pocisk?

Post autor: Nesto96 »

Witam. Pomógłby ktoś z rozwiązaniem zadania:
Z powierzchni o masie M i promieniu R wystrzelono pionowo do góry pocisk z prędkością v=√GM/8R. Na jaką wysokość wzniesie skę wystrzelony pocisk?

Miałem to zadanko dzisiaj na egzaminie i nie wiem czy wynik wyszedł mi dobrze. Założyłem że promień planety to Ra a Rb=h i po obliczeniach wyszło mi że h=4/3Ra
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Korzystamy z ZZEnergii w polu centralnym: \(\frac{mv^2}{2} - \frac{GMm}{R} = - \frac{GMm}{R+h}\), po podstawieniu danych otrzymujemy: \(h = \frac{R}{15}\) .
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ