Energia potencjalna pięciu ładunków - Elektrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mistrzubryza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 sty 2017, 17:15
Płeć:

Energia potencjalna pięciu ładunków - Elektrostatyka

Post autor: mistrzubryza »

Witam potrzebuje pomocy z tym zadaniem:
W wierzchołkach kwadratu o bokach a umieszczono 4 różne ładunki:
W dolnym lewym wierzchołku Q1=+Q, w dolnym prawym wierzchołku Q2=+2Q, w górnym prawym wierzchołku Q3=-2Q,
w górnym lewym wierzchołku Q4=-Q.
1. Jaka byłą by energia potencjalna ukłądu pięciu ładunków, jeżeli piąty ładunek Q5=3Q ulokowalibyśmy w punkcie P1?
p1 to punkt w połowie boku łączącego ładunki Q1 i Q2.
Moim pytaniem jest jak policzyć Ep. całkowitą dla tego układu czy trzeba zsumować energię potencjalną dla punktów np. Epc= Ep4,5+Ep3,5+ Ep1,5+ Ep2,5 , czy dla wszystkich punktów czyli wszystkich przypadków, dla 5 punktów jest to sporo liczenia?
Z góry dziękuje za pomoc
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Energia potencjalna pięciu ładunków - Elektrostatyka

Post autor: Panko »

Energia potencjalna układu ładunków to suma energii potencjalnych po wszystkich parach ładunków.
Twój układ liczy pięć ładunków czyli par jest \(\\)\({5 \choose 2} =10\)
Po prostu liczysz te 10 -ć energii i dodajesz.
ODPOWIEDZ