Czy mógłby mi ktoś rozwiązać te zad ? Tylko rozwiązać a nie powiedzieć jak je zrobić nie chodzi o to ,ze jestem leniwy i chce miec na tacy , tylko po prostu nie mam czasu muszę nauczyć się na kolokwia i jeszcze do roboty lece wiec nie zdążę . Proszę o omówienie wzoru itd. Z góry dzięki
1. Ile gramów uranu trzeba zużywać dziennie w elektrowniach jądrowych, żeby wyprodukować
1 GW energii elektrycznej? Sprawność przemiany wynosi 30%.
2. Tlen o masie 6,4 g, znajdujący się pod stałym ciśnieniem, zwiększył swą temperaturę o 20K.
Znaleźć pracę związaną z rozszerzeniem się gazu.
Energia elektryczna \ sprawonosc przemiany
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
tez dzisiaj nie mam czasu, może jutro zerknę
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. musisz policzyć deficyt masy w jednej reakcji rozpadu, potem zamienić go na energię \(E = mc^2\) a następnie oszacować ile takich reakcji może zajść w 1 g , na końcu uwzględnić sprawność czyli te 30 %
2. praca w przemianie izobarycznej \(W = p\Delta V\) ale już ci to przecież napisałem w poprzednim poście
2. praca w przemianie izobarycznej \(W = p\Delta V\) ale już ci to przecież napisałem w poprzednim poście
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl