Fale poprzeczne ; praca związana z rozszerzeniem gazu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Stafu12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2017, 17:13
Płeć:

Fale poprzeczne ; praca związana z rozszerzeniem gazu

Post autor: Stafu12 »

Witam, proszę o rozwiązanie zadań. Prosiłbym również o rozpisanie wzoru jaki zostanie użyty.
1. Znaleźć prędkość rozchodzenia się fal poprzecznych w miedzi. Moduł sztywności miedzi jest równy 12 000 Pa a gęstość miedzi to 8900 kg/m^3.
2. Znaleźć prędkość rozchodzenia się fal poprzecznych dźwiękowych w strunie stalowej o średnicy 1mm naciągnietej z siłą 100N.
3. Tlen o masie 6,4g znajdujący się pod stałym ciśnieniem, zwiększyl swą temperaturę o 20K. Znaleźć pracę związaną z rozszerzeniem się gazu.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Tutaj masz opis d 1 i 2: http://www.if.pw.edu.pl/~anadam/WykLadyFO/FoWWW_16.html
3. \(W = p\Delta V\) zmianę objętości policz z r-nia stanu gazu i Clapeyrona.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Stafu12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2017, 17:13
Płeć:

Re: Fale poprzeczne ; praca związana z rozszerzeniem gazu

Post autor: Stafu12 »

w 1 zad tylko pod wzor wystarczy podstawic a czy trzeba przekształcać jednostki ? a w drugim to gęstość liniowa struny to jak ja policzyc ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jednostki zawsze trzeba przekształcić.
gęstość liniowa to stosunek masy do długości
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Stafu12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2017, 17:13
Płeć:

Re: Fale poprzeczne ; praca związana z rozszerzeniem gazu

Post autor: Stafu12 »

Czyli Pa zamieniam na N/m^2 za N biore kg \(\frac{m}{s^2}\)
Stafu12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2017, 17:13
Płeć:

Post autor: Stafu12 »

Czyli Pa zamieniam na \(\frac{N}{m^2}\) za N biorę kg* \(\frac{m}{s^2}\) a gestosc zostawiam ? czy wtedy sie skroci i bedzie \(\frac{m}{s}\) bo chyba zostanie \(\frac{m}{s^2}\)
ODPOWIEDZ