Zadanie Kalorymetria!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
werzka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 sty 2017, 13:35
Płeć:

Zadanie Kalorymetria!

Post autor: werzka »

\(Spalono\ 2m^{3} gazu,\ którego\ ciepło\ spalania\ H_0= 2.03·10^{7}J/m^{3},a\ jego\ wartość\ opałowa\ H= 1.98·10^{7}J/m^{3}.\ \\ Podczas\ spalania\ powstała\ tylko\ para\ wodna,\ której\ ostatecznym\ produktem\ była\ woda\ o\ temperaturze\ T=330K.\ \\Jaka\ masa\ wody\ została\ wydzielona?\ Temperatura\ otoczenia\ T_0=300K,\ ciepło\ skraplania\ wody\ \\q= 2.26·10^{6}J/K,\ a\ ciepło\ właściwe\ wody\ c_2=4185.6J/(kgK).\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ