równanie Einsteina - zależności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kipikinga
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 sty 2017, 08:47
Płeć:

równanie Einsteina - zależności

Post autor: Kipikinga »

Jaka jest zależność pomiędzy równaniem Einsteina:

h * v(częstość) = E_kmax + \(\teta

a równaniem z potencjałem hamującym:

V_stop = ( \frac{h}{e} ) * v (częstość) - \frac{"teta"}{e}

wiem, że: podstawiając za E_kmax V_stop
za v (częstość) \frac{"lambda}{c (prędkość światła)}

otrzymam: V_stop = \frac{h*lambda}{c} - teta

ale skąd we wzorze pojawia się e ?\)
ODPOWIEDZ