Iloczyn wektorowy - siła Lorentza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jkmfan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 07 lut 2014, 16:51
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Iloczyn wektorowy - siła Lorentza

Post autor: jkmfan »

Treść zadania brzmi:

"Na naładowaną cząstkę poruszającą się z prędkością \(\overrightarrow{v} = [-2,0,2] \frac{m}{s}\) w polu magnetycznym o indukcji \(\overrightarrow{B}=[0,1,-3] T\) działa siła Lorentza \(\overrightarrow{Fl}=q\overrightarrow{v}\times \overrightarrow{B}\), gdzie \(q=2C\) oznacza ładunek cząstki. Wyznacz \(\overrightarrow{Fl}\) w tym przypadku (proszę nie zajmować się jednostkami!)"

Więc najpierw przemnażam \(q\) i \(\overrightarrow{v}\) - wychodzi \([-4,0,4]\), a następnie liczę iloczyn wektorowy, który wynosi \(-4i-12j-4k\).

Czy dobrze zrobiłem to zadanie?

Z góry dziękuję za odpowiedź
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

iloczyn wektorowy jest w porządku
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ