Tłumienie fali kulistej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tłumienie fali kulistej
Oblicz współczynnik tłumienia fali kulistej, jeżeli jej amplituda w punkcie odległym o r2 od źródła fali zmniejszyła się o 20% względem jej wartości w punkcie odległym o r1 od źródła.
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Amplituda zmniejsza się w czasie wykładniczo:
\(A(t) = A_oe^{-\beta t}\)
nalezy uwzglednić, że 0,8 A(r_1) = A(r_2) i pozbyć się z r-ń czasu znając np. stałą prędkość rozchodzenia się fali: \(v = \frac{\Delta r}{\Delta t} = \frac{r_2-r_1}{t_2-t_1}\).
\(A(t) = A_oe^{-\beta t}\)
nalezy uwzglednić, że 0,8 A(r_1) = A(r_2) i pozbyć się z r-ń czasu znając np. stałą prędkość rozchodzenia się fali: \(v = \frac{\Delta r}{\Delta t} = \frac{r_2-r_1}{t_2-t_1}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl