Drgania harmoniczne wymuszone

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justnie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 gru 2016, 00:39

Drgania harmoniczne wymuszone

Post autor: justnie »

Proszę o pomoc w poniższym zadaniu. Zadanie potrzebne a jutro, siedzę nad nim ponad 3 godziny i jestem w punkcie wyjścia :( Nie wiem kompletnie jak się za to zabrać.
a) Scałkować równanie \(x''+\omega^2x = F(t)/m\) w ogólnym przypadku dowolnej siły wymuszającej \(F(t)\). Użyć liczb zespolonych.
b) Wyprowadzić wzór na całkowitą energię przekazaną układowi przez siłę \(F(t)\) w czasie od \(t= - \infty\) do \(t= \infty\).
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Nie da się ot tak scałkować, jest to r-nie różniczkowe II rzędu i trzeba by najpierw znaleźć jego rozwiązanie szczególne a dopiero potem przewidywać postać rozwiązania ogólnego np. dla siły harmonicznej \(F(t) = F_o cos\Omega t\) rozwiązanie będzie postaci \(x_o = \frac{F_o}{m(\Omega^2 -\omega^2)}\). http://www.if.pw.edu.pl/~pluta/pl/dyd/p ... 4/main.htm
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ