Zadanie z bloczkiem przymocowanym w windzie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie z bloczkiem przymocowanym w windzie
Do sufitu windy zamocowano nieruchomy bloczek w kształcie walca o masie M=0,5 kg i promieniu R=10cm. Przez bloczek przerzucono idealną line, na której końcach zamocowano masy m1=1.5 kg oraz m2=2,5 kg. Wyznaczyć przyspieszenie masy m1 względem windy, jeżeli winda porusza się w góre z przyspieszeniem a0=2 m/s^2
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Układamy r-nia ruchów:
-postępowego mas
\(m_2(g +a_o)-N_2 = m_2a\)
\(N_1 - m_1(g+a_o) = m_1a\)
-obrotowego bloczka: \(0,5MR^2 \frac{a}{R} = (N_2 - N_1)R\) i je rozwiązujemy
-postępowego mas
\(m_2(g +a_o)-N_2 = m_2a\)
\(N_1 - m_1(g+a_o) = m_1a\)
-obrotowego bloczka: \(0,5MR^2 \frac{a}{R} = (N_2 - N_1)R\) i je rozwiązujemy
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl