Witam mam taki przypadek że boja o boku a tworzy z wodą kąt 45^o jak mogę obliczyć zanurzenie T znając ciężar właściwy wody i boi?
Stosując warunek pływania ciał
\(Q-W=0\\ (\gamma_{boi} \cdot V)-(\gamma_{wody} \cdot V_z)=0\\ (\gamma_{boi} \cdot a\cdot a\cdot L)-(\gamma_{wody} \cdot V_z)=0\)
Gdzie:
\(V_z\) - objętość części zanurzonej. Właśnie z tym mam problem jak ją wyznaczyć ?
Bo jeśli boja by tworzyła kąt prosty z wodą to \(V_z=L\cdot a\cdot T\)
Zanurzenie boi w wodzie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Zanurzenie boi w wodzie
Żeby boja pływała w położeniu równowagi trwałej ( jest jednorodna ) to powinna się zanurzyć powyżej punktu \(G\) , srodek symetrii kwadratu . ( przekrój boi która pewnie jest graniastosłupem prawidłowym czworokatnym ?).
To są zagadnienia z równowagi ciał pływających.( dwa punkty : środek ciężkości ciała i środek wyporu , ich wypadkowy moment siły decyduje czy ciało się obróci .
................................................................
wracając do zadania : ta objętość wypartej wody w przekroju to trójkąt o polu : \(\frac{1}{2}a^2\) + pole trapezu równoramiennego o wysokości \(x\), czyli o polu \(\frac{1}{2} \cdot ( a \sqrt{2} +b) \cdot x\)
Stąd objętość wyparta \(V= ( \frac{1}{2} \cdot ( a \sqrt{2} +b) \cdot x+ \frac{1}{2}a^2) \cdot L\).
Brakuje podstawy górnej trapezu równoramiennego czyli \(b\).
Jak zrzutujesz na przekątną kwadratu + , że jest kat \(45^ \circ\) to dostaniesz \(2x+b=a \sqrt{2}\)
Czyli \(V= ( \frac{1}{2} \cdot ( a \sqrt{2} +a \sqrt{2} -2x) \cdot x+ \frac{1}{2}a^2) \cdot L\).
Twoja głębokość zanurzenia to \(T= x+ \frac{1}{2} \cdot a \sqrt{2}\)
Niestety rachunki dalej są uciążliwe , tyle że proste.
To są zagadnienia z równowagi ciał pływających.( dwa punkty : środek ciężkości ciała i środek wyporu , ich wypadkowy moment siły decyduje czy ciało się obróci .
................................................................
wracając do zadania : ta objętość wypartej wody w przekroju to trójkąt o polu : \(\frac{1}{2}a^2\) + pole trapezu równoramiennego o wysokości \(x\), czyli o polu \(\frac{1}{2} \cdot ( a \sqrt{2} +b) \cdot x\)
Stąd objętość wyparta \(V= ( \frac{1}{2} \cdot ( a \sqrt{2} +b) \cdot x+ \frac{1}{2}a^2) \cdot L\).
Brakuje podstawy górnej trapezu równoramiennego czyli \(b\).
Jak zrzutujesz na przekątną kwadratu + , że jest kat \(45^ \circ\) to dostaniesz \(2x+b=a \sqrt{2}\)
Czyli \(V= ( \frac{1}{2} \cdot ( a \sqrt{2} +a \sqrt{2} -2x) \cdot x+ \frac{1}{2}a^2) \cdot L\).
Twoja głębokość zanurzenia to \(T= x+ \frac{1}{2} \cdot a \sqrt{2}\)
Niestety rachunki dalej są uciążliwe , tyle że proste.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
O boku a to za mało ale czy jest ona w przekroju kwadratem?
jeśli tak, to zanurzona jest połowa jej objętości i dalej prosto.
jeśli tak, to zanurzona jest połowa jej objętości i dalej prosto.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl