Termodynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
- Lokalizacja: Cape Verde
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Termodynamika
W zbiorniku o objętości V= \(10=m^3\) znajduje się azot N2 parametrach p1=0,1MPa oraz T1=300K. Grzejnik elektryczny o mocy 8kW zainstalowany wewnątrz zbiornika powoduje grzanie gazu do temperatury T2=800K. Przez ściany zbiornika przepływa epsilon = 15% ciepła dostarczonego przez grzejnik. Akumulacje energii w zbiorniku można pominąć. Oblicz ilość ciepła pobranego przez azot oraz czas jego ogrzewania traktując azot jako gaz doskonały.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Potraktuj ogrzewanie jako przemianę izochoryczną, w której część ciepła ucieka ze zbiornika.
Podstaw za \(C_V = \frac{5}{2}R\).
Podstaw za \(C_V = \frac{5}{2}R\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl