Natężenie pola elektrycznego na powierzchni kuli metalowej jest równe 100 N/C.
Ile wynosi natężenie pola na zewnątrz kuli, w odległości równej promieniowi od jej
powierzchni?
Jest ktoś w stanie mi pomóc?
Natężenie pola elektrycznego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zastosuj 2x ten sam wzór na natężenie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Wzór na natężenie pola elektrycznego --> \(E = \frac {k*q_1}{R^2}\)
\(E_1 = 100 \frac {N}{C}\)
Z tego możesz obliczyć iloczyn \(k*q_1\)
\(k*q_1=100R^2 --> R^2 = \frac {k*q_1}{100}\) [1]
\(E_2 = \frac{k*q_1}{R_2^2}\)
\(R_2=2*R\)
\(E_2 = \frac{k*q_1}{4*R^2}\)
Podstawiamy równanie [1]
\(E_2 = \frac {k*q_1}{4*R^2} = \frac {k*q_1*100}{4*k*q_1} = \frac {100}{4}\)
\(E_2 = 25 \frac{N}{C}\)
\(E_1 = 100 \frac {N}{C}\)
Z tego możesz obliczyć iloczyn \(k*q_1\)
\(k*q_1=100R^2 --> R^2 = \frac {k*q_1}{100}\) [1]
\(E_2 = \frac{k*q_1}{R_2^2}\)
\(R_2=2*R\)
\(E_2 = \frac{k*q_1}{4*R^2}\)
Podstawiamy równanie [1]
\(E_2 = \frac {k*q_1}{4*R^2} = \frac {k*q_1*100}{4*k*q_1} = \frac {100}{4}\)
\(E_2 = 25 \frac{N}{C}\)