1.Na oznaczenie 94 mg mieszaniny K2O2 i Na2O2 zuyto 20 cm3 c = 0.0200 molowego roztworu KMnO4. Oblicz
procentowa zawartosc nadtlenków w mieszaninie. Jakiego wskaznika uyjesz do wyznaczenia punktu koncowego?
Napisac pełne równanie reakcji ‘redox’ z bilansem elektronowym. Jak wyznaczysz dokładnie steenie roztworu KMnO4
zanim zaczniesz miareczkowac?
2. Ile gramów K2Cr2O7 znajduje sie w analizowanej próbce, jeeli na zmiareczkowanie wydzielonego jodu z roztworu KI
w srodowisku zakwaszonym H2SO4 zuyto 25 cm3 c = 0.0660 molowego roztworu Na2S2O3? Napisac równania redoks.
3. W kolbie miarowej a’ 250 cm3 rozpuszczono 1.4700 g K2Cr2O7. Do oznaczenia pobrano 25 cm3, dodano jodek potasu w
nadmiarze i miareczkowano roztworem tiosiarczanu sodu. Zuyto 25 cm3. Oblicz steenie molowe tiosiarczanu sodu.
Napisac równania redoks.
4. Nawake 0.8200 g rudy miedzi roztworzono w kwasie siarkowym (VI), a nastepnie w kolbie miarowej a’ 100 cm3
uzupełniono woda do kreski. Do oznaczenia pobrano 25 cm3 roztworu, dodano nadmiar jodku potasu i na
odmiareczkowanie wydzielonego wolnego jodu zuyto 10.7 cm3 0.0908 molowego roztworu tiosiarczanu (VI) sodu.
Oblicz zawartosc procentowa miedzi w rudzie.
redoksymetria- zadania, pilne!!!!!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 maja 2020, 10:11
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: redoksymetria- zadania, pilne!!!!!!
Zad 2.
W tym zadaniu mamy do czynienia z jodometrią. Badanie jodometryczne jest badaniem pośrednim i polega na tym że najpierw wprowadzamy do roztworu jodek potasu który z chromem reaguje przechodząc do jodu w postaci wolnej. I dopiero wolny jod w obecności skrobi miareczkujemy za pomocą tiosiarczanu sodu. Najpierw trzeba zacząć od reakcji:
K2Cr2O4+ KI+ H2SO4--> Cr2(SO4)3+ I2+ K2SO4+ H2O
Teraz trzeba zrobić bilans atomowo-elektronowy żeby uzupełnić współczynniki stechiometryczne
Cr(VI) +e -->Cr(III)
I(-I) -e --> I(0) |*3
uzupełnienie reakcji po bilansie:
K2Cr2O4+6KI+7H2SO4--> Cr2(SO4)3+3I2+4K2SO4+7H2O
Następnie trzeba napisać reakcję tiosiarczanu (titranta) z wolnym jodem ( ponizej już reakcja z uzupełnionymi współczynnikami. Bilans do reakcji znajduje się poniżej)
2Na2S2O3+I2 --> 2NaI+ Na2S4O6
bilans atomowo elektronowy
S(-II)+0,5e-->S(-2,2) |*2
I(0)-1e--> I(-I)
Wiedząc ile zużyliśmy tiosrczanu sodu (titr anta) oraz znając stężenie tego roztworu mianowanego możemy obliczyć ile moli tiosiarczanu zużyliśmy na miareczkowanie. Skorzystajmy z proporcji:
0,066mol------1000cm^3
x---------------25cm^3
x=0,0165mol Na2S2O3
Teraz można to przeliczyć na liczbę moli wolnego jodu
2mol Na2S2O3------------1mol I2
0,065mol----------------------x
X=0,0825mol I2
Znając liczbę moli wolnego jodu możemy skorzystać z pierwszej reakcji i przeliczyć to na liczbę moli dichromianu potasu
1mol K2Cr2O7--------------------3mol I2
x--------------------------------------0,0825mol
x=0,00275mol
Znając już liczbę moli można to przeliczyć na masę
Masa molowa dichromianu potasu jest równa: M=294,18g/mol
294,18g---------1mol
x-------------------0,00275mol
x=0,809g
Zad 4.
W zadaniu 4 też mamy do czynienia z Jodometrią. Tak swoją droga z red oksymetrii ( w tym oczywiście również Jodometrii) polecam to https://fizyka-kursy.pl/blog/redoksymetria . Jest tam również kilka zadań tak że na pewno się przyda.
Poniżej przesyłam już uzupełnioną reakcję
2Cu(II)+4I(-I) -->2CuI+I2
2S2O3(-II)+I2-->S4O6(-II)+2I(-I)
Najpierw trzeba obliczyć ile tiosiarczanu sodu zużyjemy na miareczkowanie jodu
0,0908mol------1000cm3
x------------------10,7cm3
x=0,000971mol S2O3(-II)
taką ilość tiosiarczanu zużyję na miareczkowanie 25cm3 próbki którą pobieramy do analizy. Cała nasza próbka miedzi została jednak rozpuszczona w 100cm3. Z tego powodu musimy policzyć ile miedzi mieliśmy w całej próbce.
0,000971mol--------------25cm3
x------------------------------100cm3
x=0,00388mol S2O3(-II)
jak już wiedząc ile tiosiarczanu zużyjemy na miareczkowania całej próbki (100cm3) teraz możemy przeliczyć to na jod cząsteczkowy
2mol S2O3(-II)---------------------1mol I2
0,00388mol------------------------x
X=0,00194mol I2
Wiedząc już ile jodu cząsteczkowego wydzieli się z układu możemy przeliczyć na jony miedzi.
2mol Cu(II)------------------1mol I2
x-------------------------0,00194mol
x=0,003884 mol Cu( 2+)
Miedź została roztworzona w całości tak ze tyle moli jonów miedzi ile udało mi się obliczyć to znaczy ze dokładnie tyle samo moli miedzi musiało być w stopie.
Teraz możemy to przeliczyć na masę
MCu=63,5g/mol
63,5g-----------1mol
x-----------------0,003884mol
x=0,2466g
taką ilość gramów miedzi mamy w naszym stopie.
Teraz możemy obliczyć stężenie procentowe miedzi w stopie
Cp=(0,2466/0,8200)*100%=30%
W tym zadaniu mamy do czynienia z jodometrią. Badanie jodometryczne jest badaniem pośrednim i polega na tym że najpierw wprowadzamy do roztworu jodek potasu który z chromem reaguje przechodząc do jodu w postaci wolnej. I dopiero wolny jod w obecności skrobi miareczkujemy za pomocą tiosiarczanu sodu. Najpierw trzeba zacząć od reakcji:
K2Cr2O4+ KI+ H2SO4--> Cr2(SO4)3+ I2+ K2SO4+ H2O
Teraz trzeba zrobić bilans atomowo-elektronowy żeby uzupełnić współczynniki stechiometryczne
Cr(VI) +e -->Cr(III)
I(-I) -e --> I(0) |*3
uzupełnienie reakcji po bilansie:
K2Cr2O4+6KI+7H2SO4--> Cr2(SO4)3+3I2+4K2SO4+7H2O
Następnie trzeba napisać reakcję tiosiarczanu (titranta) z wolnym jodem ( ponizej już reakcja z uzupełnionymi współczynnikami. Bilans do reakcji znajduje się poniżej)
2Na2S2O3+I2 --> 2NaI+ Na2S4O6
bilans atomowo elektronowy
S(-II)+0,5e-->S(-2,2) |*2
I(0)-1e--> I(-I)
Wiedząc ile zużyliśmy tiosrczanu sodu (titr anta) oraz znając stężenie tego roztworu mianowanego możemy obliczyć ile moli tiosiarczanu zużyliśmy na miareczkowanie. Skorzystajmy z proporcji:
0,066mol------1000cm^3
x---------------25cm^3
x=0,0165mol Na2S2O3
Teraz można to przeliczyć na liczbę moli wolnego jodu
2mol Na2S2O3------------1mol I2
0,065mol----------------------x
X=0,0825mol I2
Znając liczbę moli wolnego jodu możemy skorzystać z pierwszej reakcji i przeliczyć to na liczbę moli dichromianu potasu
1mol K2Cr2O7--------------------3mol I2
x--------------------------------------0,0825mol
x=0,00275mol
Znając już liczbę moli można to przeliczyć na masę
Masa molowa dichromianu potasu jest równa: M=294,18g/mol
294,18g---------1mol
x-------------------0,00275mol
x=0,809g
Zad 4.
W zadaniu 4 też mamy do czynienia z Jodometrią. Tak swoją droga z red oksymetrii ( w tym oczywiście również Jodometrii) polecam to https://fizyka-kursy.pl/blog/redoksymetria . Jest tam również kilka zadań tak że na pewno się przyda.
Poniżej przesyłam już uzupełnioną reakcję
2Cu(II)+4I(-I) -->2CuI+I2
2S2O3(-II)+I2-->S4O6(-II)+2I(-I)
Najpierw trzeba obliczyć ile tiosiarczanu sodu zużyjemy na miareczkowanie jodu
0,0908mol------1000cm3
x------------------10,7cm3
x=0,000971mol S2O3(-II)
taką ilość tiosiarczanu zużyję na miareczkowanie 25cm3 próbki którą pobieramy do analizy. Cała nasza próbka miedzi została jednak rozpuszczona w 100cm3. Z tego powodu musimy policzyć ile miedzi mieliśmy w całej próbce.
0,000971mol--------------25cm3
x------------------------------100cm3
x=0,00388mol S2O3(-II)
jak już wiedząc ile tiosiarczanu zużyjemy na miareczkowania całej próbki (100cm3) teraz możemy przeliczyć to na jod cząsteczkowy
2mol S2O3(-II)---------------------1mol I2
0,00388mol------------------------x
X=0,00194mol I2
Wiedząc już ile jodu cząsteczkowego wydzieli się z układu możemy przeliczyć na jony miedzi.
2mol Cu(II)------------------1mol I2
x-------------------------0,00194mol
x=0,003884 mol Cu( 2+)
Miedź została roztworzona w całości tak ze tyle moli jonów miedzi ile udało mi się obliczyć to znaczy ze dokładnie tyle samo moli miedzi musiało być w stopie.
Teraz możemy to przeliczyć na masę
MCu=63,5g/mol
63,5g-----------1mol
x-----------------0,003884mol
x=0,2466g
taką ilość gramów miedzi mamy w naszym stopie.
Teraz możemy obliczyć stężenie procentowe miedzi w stopie
Cp=(0,2466/0,8200)*100%=30%