Zadania- ruch po okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rabbit92
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 paź 2011, 17:32
Płeć:

Zadania- ruch po okręgu

Post autor: Rabbit92 »

walec, obracając się początkowo z prędkością kątową omega 0=1,44 rad/s, zatrzymuje się po wykonaniu N=42,3 obrotów. Zakładając, że ruch walca jest jednostajnie opóźniony, obliczyć czas, po jakim nastąpiło zatrzymanie oraz opóźnienie kątowe. W jakim czasie walec wykonał pierwszą połowę z 42,3 obrotów? Odp: 369s, 0,0039 rad/s^2, 108s.

Tarcza o promieniu r=20cm obraca się tak, że zależność kąta obrotu od czasu zmienia się zgodnie z równaniem: teta=3-t+0,1t^3. (teta-w radianach, t-w sekundach) Obliczyć wartość przyspieszenia stycznego as i pryspieszenia normalnego an, dla punktów położonych na obwodzie tarczy, po upływie t=10s od rozpoczęcia ruchu. Rozważyć wartość przyspieszenia innych punktów tarczy, np. leżących w połowie promienia tarczy. Odp: 1,2 m/s^2, 168,2 m/s^2.

Nie mam zielonego pojęcia jak się zabrać za te zadania... Jestem słaba z fizyki, udało mi się rozwiązać typowe zadania z listy zadań po długich męczarniach, ale te dwa są takie nieszablonowe i przerosły moje możliwości... Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc przy ich rozwiązaniu, nawet za najmniejsze naprowadzenie :)
ODPOWIEDZ