Dziedzina i wykres.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Dziedzina i wykres.

Post autor: mosdef21 »

Wyznacz dziedzinę funkcji \(f\) i narysuj jej wykres
a. \(f(x)=-1+ \frac{3}{x}- \frac{9}{x^2} + \ ... \)
b. \(f(x)=-x+x^2-x^3+ \ ...\)
c. \( f(x)=-1+\frac{x-1}{x-2}- (\frac{x-1}{x-2})^2+ \ ... \)
d. \(f(x)=1+ \frac{1}{x}+ \frac{1}{x^2}+\ ... \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 30 mar 2023, 00:00 Wyznacz dziedzinę funkcji \(f\) i narysuj jej wykres
a. \(f(x)=-1+ \frac{3}{x}- \frac{9}{x^2} + \ ... \)
\(q=-\frac{3}{x}\\
|q|<1\\
|\frac{3}{x}|<1\\
3<|x|\\
D=(-\infty, -3)\cup (3,\infty)\\
f(x)=\frac{-1}{1+\frac{3}{x}}\\
f(x)=\frac{-x}{x+3}=\frac{-x-3+3}{x+3}\\
f(x)=-1+\frac{3}{x+3}\)

obrazek.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 30 mar 2023, 00:00 Wyznacz dziedzinę funkcji \(f\) i narysuj jej wykres

b. \(f(x)=-x+x^2-x^3+ \ ...\)
\(f(x)=x(-1+x-x^2+...)\\
q=-x\\
D=(-1,1)\\
f(x)=x\cdot\frac{-1}{1+x}\\
f(x)=\frac{-x}{1+x}\\
f(x)=\frac{-x-1+1}{x+1}\\
f(x)=-1+\frac{1}{x+1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 30 mar 2023, 00:00 Wyznacz dziedzinę funkcji \(f\) i narysuj jej wykres

c. \( f(x)=-1+\frac{x-1}{x-2}- (\frac{x-1}{x-2})^2+ \ ... \)
\(q=-\frac{x-1}{x-2}\\
|\frac{x-1}{x-2}|<1\\
|x-1|<|x-2|\\
x^2-2x+1<x^2-4x+4\\
2x<3\\
x<\frac{3}{2}\\
D=(-\infty, \frac{3}{2})\\
f(x)=\frac{-1}{1+\frac{x-1}{x-2}}\\
f(x)=\frac{-(x-2)}{x-2+x-1}\\
f(x)=\frac{-x+2}{2x-3}\\
f(x)=\frac{1}{2}\cdot\frac{-x+2}{x-\frac{3}{2}}\\
f(x)=-\frac{1}{2}\cdot\frac{x-\frac{3}{2}-\frac{1}{2}}{x-\frac{3}{2}}\\
f(x)=-\frac{1}{2}\cdot (1-\frac{0,5}{x-\frac{3}{2}}\\
f(x)=-\frac{1}{2}+\frac{0,25}{x-1,5}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 30 mar 2023, 00:00 Wyznacz dziedzinę funkcji \(f\) i narysuj jej wykres

d. \(f(x)=1+ \frac{1}{x}+ \frac{1}{x^2}+\ ... \)
\(q=\frac{1}{x}\\
|\frac{1}{x}|<1\\
|x|>1\\
D=(-\infty, -1)\cup (1,\infty)\\
f(x)=\frac{1}{1-\frac{1}{x}}\\
f(x)=\frac{x}{x-1}\\
f(x)=\frac{x-1+1}{x-1}\\
f(x)=1+\frac{1}{x-1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: mosdef21 »

A dlaczego wartość bezwględna z ilorazu jest mniejsza od jeden?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2023, 09:52 przez mosdef21, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 30 mar 2023, 09:47 A dlaczego wartość bezwględna z ilorazu jest mniejsza od jeden?
bo dla \(|q|<1\) szereg jest zbieżny (nieskończony ciąg geometryczny ma sumę)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: mosdef21 »

A jak był by wiekszy? To dlaczego nie miał by granicy?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 30 mar 2023, 09:57 A jak był by wiekszy? To dlaczego nie miał by granicy?
bo dla \(|q|>1\)
\(\Lim_{n\to\infty}\frac{a_1(1-q^n)}{1-q}\) jest niewłaściwa lub nie istnieje
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: mosdef21 »

eresh pisze: 30 mar 2023, 08:55
mosdef21 pisze: 30 mar 2023, 00:00 Wyznacz dziedzinę funkcji \(f\) i narysuj jej wykres

b. \(f(x)=-x+x^2-x^3+ \ ...\)
\(f(x)=x(-1+x-x^2+...)\\
q=-x\\
D=(-1,1)\\
f(x)=x\cdot\frac{-1}{1+x}\\
f(x)=\frac{-x}{1+x}\\
f(x)=\frac{-x-1+1}{x+1}\\
f(x)=-1+\frac{1}{x+1}\)
A tutaj nie trzeba napisać że zgodnie z tym że \(q=-x\), to że \(x>-1\)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 14 cze 2023, 11:50
A tutaj nie trzeba napisać że zgodnie z tym że \(q=-x\), to że \(x>-1\)?
\(|q|<1\\
|-x|<1\\
|x|<1\\
x\in (-1,1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: mosdef21 »

to pomyliło się Pani z dziedziną więc \(D=(-\infty;-1) \cup (-1;0)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 14 cze 2023, 12:07 to pomyliło się Pani z dziedziną więc \(D=(-\infty;-1) \cup (-1;0)\)
Nie pomyliło mi się, moje rozwiązanie jest poprawne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mosdef21
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 09 mar 2023, 14:07
Podziękowania: 55 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: mosdef21 »

uwzgledniając to założenie to tak ale ja napisałem tylko dziedzinę funkcji homograficznej f(x)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina i wykres.

Post autor: eresh »

mosdef21 pisze: 14 cze 2023, 12:39 uwzgledniając to założenie to tak ale ja napisałem tylko dziedzinę funkcji homograficznej f(x)
Ja też:
\(D_f=(-1,1)\)

nie wiem czemu uważasz, że
mosdef21 pisze: 14 cze 2023, 12:07 \(D=(-\infty;-1) \cup (-1;0)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ