dowód

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

dowód

Post autor: Pawm32 »

Wykaż, że jeżeli liczby a i b są dodatnie to \(\frac{a^2}{b^2} + \frac{b^2}{a^2} +4( \frac{a}{b} + \frac{b}{a} ) \ge 10\)
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: dowód

Post autor: Pawm32 »

1)Jednak mam, znalazłem bład
2)Jednak dalej nie wychodzi.
3)Jednak wychodzi, znowu znalazłem błąd, teraz już na pewno jest i jest dobrze.
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: nijak »

Po przekształceniach formą alternatywną tego wyrażenia jest:

\[ \frac{(a-b)^2(a^2+6ab+b^2)}{a^2b^2} ≥0, \]
co jest prawdą dla \(a>0 , \ b>0\)

Pozdrawiam
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: dowód

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 23 mar 2023, 22:42 Wykaż, że jeżeli liczby a i b są dodatnie to \(\frac{a^2}{b^2} + \frac{b^2}{a^2} +4( \frac{a}{b} + \frac{b}{a} ) \ge 10\)
Albo, ze znanego fakt: \[\bigwedge\limits_{x>0}x+{1\over x}\ge2\wedge (x+{1\over x}=2\iff x=1)\]
mamy \[L_N=\left(\frac{a^2}{b^2} + \frac{b^2}{a^2}\right) +4\left( \frac{a}{b} + \frac{b}{a}\right )\ge 2+4\cdot2=10=P_N\] i równość zachodzi dla \(a=b\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ