Tożsamość trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tożsamość trygonometryczna
\(( \sqrt{ \frac{1+\sin \alpha }{1-\sin \alpha } } - \frac{1-\sin \alpha }{1+\sin \alpha } ) ^ 2= 4\tg^ 2 \alpha\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2023, 16:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin
Powód: Poprawa kodu: \sin
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1934 razy
Re: Tożsamość trygonometryczna
To nie jest tożsamość! Wystarczy, że sprawdzisz różność dla \(\alpha={\pi\over6}\)
Ale jest, dla \(\cos\alpha\ne0\), tożsamością
\left( \frac{1+\sin \alpha }{|\cos \alpha| } - \frac{1-\sin \alpha}{|\cos \alpha| } \right) ^ 2={4\sin^2\alpha\over\cos^2\alpha}=P_T\)
Pozdrawiam
Ale jest, dla \(\cos\alpha\ne0\), tożsamością
\(L_T=\left(\sqrt{ \frac{(1+\sin \alpha)^2 }{1-\sin^2 \alpha } } - \sqrt{ \frac{(1-\sin \alpha)^2 }{1-\sin^2 \alpha }} \right) ^ 2=\)\(\(\left(\sqrt{ \frac{1+\sin \alpha }{1-\sin \alpha } } - \sqrt{ \frac{1-\sin \alpha }{1+\sin \alpha }} \right) ^ 2= 4\tg^ 2 \alpha\)
\left( \frac{1+\sin \alpha }{|\cos \alpha| } - \frac{1-\sin \alpha}{|\cos \alpha| } \right) ^ 2={4\sin^2\alpha\over\cos^2\alpha}=P_T\)
Pozdrawiam