Pomocy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pomocy
Uczeń założył, że w poniedziałek, wtorek i środę rozwiąże łącznie 10 zadań, przy czym każdego dnia wykona przynajmniej jedno zadanie. Następnie zapisał na oddzielnych kartkach wszystkie możliwości przypisania dniom konkretnych liczb zadań. Oblicz, ile takich kartek powstanie.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Pomocy
Można
A. wypisać te możliwości
B. Sprytnie zliczyć, np:
Jeśli w poniedziałek zrobi 1 zadanie, to we wtorek musi zrobić od 1 do 8 (czyli 8 możliwości)
Jeśli w poniedziałek zrobi 2 zadania. to we wtorek musi zrobić od 1 do 7 (czyli 7 możliwości)
.....
.....
Jeśli w poniedziałek zrobi 8 zadań to we wtorek musi zrobić tylko 1 zadanie (czyli 1 możliwość)
\(8+7+....+1=\frac{8+1}{2}\cdot 8=36\)
C. Inne sposoby
A. wypisać te możliwości
B. Sprytnie zliczyć, np:
Jeśli w poniedziałek zrobi 1 zadanie, to we wtorek musi zrobić od 1 do 8 (czyli 8 możliwości)
Jeśli w poniedziałek zrobi 2 zadania. to we wtorek musi zrobić od 1 do 7 (czyli 7 możliwości)
.....
.....
Jeśli w poniedziałek zrobi 8 zadań to we wtorek musi zrobić tylko 1 zadanie (czyli 1 możliwość)
\(8+7+....+1=\frac{8+1}{2}\cdot 8=36\)
C. Inne sposoby