Dla jakich liczb

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dla jakich liczb

Post autor: avleyi »

Dla jakich naturalnych wartości liczby n liczba \( \frac{n^3+3n^2-n+21}{n+3} \) jest nieparzysta
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dla jakich liczb

Post autor: kerajs »

\( \frac{n^3+3n^2-n+21}{n+3}=n^2-1+ \frac{24}{n-3} \)
Ta liczba jest całkowita gdy \(n \in \left\{ 4,2,6,7,9,11,15,27\right\}\)
Dla każdej wskazanej wartości oblicz tę liczbę i w odpowiedzi podaj tylko nieparzyste wyniki.
ODPOWIEDZ