Szeregi

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arcoin
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2020, 18:42
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Szeregi

Post autor: arcoin »

Zbadaj zbieżność warunkową i bezwzględną szeregu
\(\sum\limits_{n=1}^\infty(-1)^n\dfrac{\sqrt{2n-6}}{3n+4}\)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2022, 18:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: grdv10 »

Sumowanie powinno startować od \(n=3\).

Szereg nie jest bezwzględnie zbieżny - kryterium ilorazowe.

Począwszy od \(n=7\) ciąg modułów jest malejący i zmierza do zera. Szereg warunkowo zbieżny.
ODPOWIEDZ