Oblicz pole powierzchni prostopadłościanu o wymiarach
\((x^2+1)×(3x^2-1)×(2x^2+1)\) Podaj dziedzinę funkcji \(P(x)\)
Oblicz pole
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole
\(P = 6x^6 +7x^4 -1\)
\(D=[0, \infty)\)
\(D=[0, \infty)\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole
Na pewno nie. Dziedzina też nie taka
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole
\(P=2((x^2+1)(3x^2-1)+(x^2+1)(2x^2+1)+(3x^2-1)(2x^2+1))\\
P=22x^4+12x^2-2\\
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Oblicz pole
A nie może być dziedzina \((- \infty , -\frac{ \sqrt{3} }{3}) \cup ( \frac{ \sqrt{3} }{3}, \infty )\)?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole
Errata
nie uwzględniłem, ze w tych nawiasach są kwadraty, wymiary boków prostopadłościanu muszą być dodatnie, a więc
\(
x^2 +1 > 0 \wedge 3x^2 -1 >0 \wedge 2x^2+1 >0\)
czyli \(x \in (-\infty ;-\frac{\sqrt{3}}{3} )\cup (\frac{\sqrt{3}}{3} ; \infty)\)
ale przy \(x^6\) bym się upierał.
nie uwzględniłem, ze w tych nawiasach są kwadraty, wymiary boków prostopadłościanu muszą być dodatnie, a więc
\(
x^2 +1 > 0 \wedge 3x^2 -1 >0 \wedge 2x^2+1 >0\)
czyli \(x \in (-\infty ;-\frac{\sqrt{3}}{3} )\cup (\frac{\sqrt{3}}{3} ; \infty)\)
ale przy \(x^6\) bym się upierał.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole
a jak przy dodawaniu wielomianów stopnia czwartego uzyskałeś wielomian stopnia szóstego?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole
Bo zrobiłem z tych "krzyżyków" mnożenie Jeden matematyk tylko wie dlaczego zastosowano taki wprowadzający w błąd zapis z "X", a wymiary boków są z \(x^2\). Założę się, że gdyby tak sformułowane zadanie pojawiło się na maturze, to połowa laików by poległa. Proponuję przeredagować następująco:
Prostopadłościan o bokach:
\(a = x^2+1\)
\(b= 3x^2 -1\)
\(c= 2x^2 +1\)
oblicz pola powierzchni bocznych i podaj ich dziedzinę.
Prostopadłościan o bokach:
\(a = x^2+1\)
\(b= 3x^2 -1\)
\(c= 2x^2 +1\)
oblicz pola powierzchni bocznych i podaj ich dziedzinę.
Spoiler
Odp.
\(P_{ab} = (x^2+1)\cdot (3x^2 -1)\) , \(D =(-\infty ;-\frac{\sqrt{3}}{3} )\cup (\frac{\sqrt{3}}{3} ; \infty)\)
\(P_{bc} = (3x^2 -1)\cdot (2x^2+1)\), \(D =(-\infty ;-\frac{\sqrt{3}}{3} )\cup (\frac{\sqrt{3}}{3} ; \infty)\)
\(P_{ac} = (x^2+1)\cdot (2x^2 +1)\), \(D = \rr\)
\(P_{ab} = (x^2+1)\cdot (3x^2 -1)\) , \(D =(-\infty ;-\frac{\sqrt{3}}{3} )\cup (\frac{\sqrt{3}}{3} ; \infty)\)
\(P_{bc} = (3x^2 -1)\cdot (2x^2+1)\), \(D =(-\infty ;-\frac{\sqrt{3}}{3} )\cup (\frac{\sqrt{3}}{3} ; \infty)\)
\(P_{ac} = (x^2+1)\cdot (2x^2 +1)\), \(D = \rr\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl