Jak to się w ogóle robi?
Ustal znak liczby:
a) \(sin2\)
b) \(tg1,5\)
c) \(ctg(-5)\)
d) \(tg(cos \frac{3}{4} \pi) \)
e) \(cos(sin2)\)
Ustal znak liczby
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Ustal znak liczby
a) \({\pi\over2}<2<\pi\), zatem \(2\) należy do 2. ćwiartki, czyli \(\sin2\) jest dodatni
b) \(0<1,5<{\pi\over2}\), zatem \(1,5\) należy do 1. ćwiartki, czyli \(\tg1,5\) jest dodatni
c) \({3\pi\over2}<5<2\pi\), zatem \(5\) należy do 4. ćwiartki, czyli \(\tg5\) jest ujemny a \(\tg(-5)\) dodatni
d) Ponieważ \(\cos{3\pi\over4}=-{\sqrt2\over2}\approx-0,7\in(-{\pi\over2};0)\), to \(\cos{3\pi\over4}\) należy do 4. ćwiartki i \(\tg(\cos{3\pi\over4})\) jest ujemny
e) \(2\approx{2\pi\over3}\So \sin2\approx{\sqrt3\over2}\approx0,87\in(0;{\pi\over2})\So\cos(\sin2)>0\)
Pozdrawiam
b) \(0<1,5<{\pi\over2}\), zatem \(1,5\) należy do 1. ćwiartki, czyli \(\tg1,5\) jest dodatni
c) \({3\pi\over2}<5<2\pi\), zatem \(5\) należy do 4. ćwiartki, czyli \(\tg5\) jest ujemny a \(\tg(-5)\) dodatni
d) Ponieważ \(\cos{3\pi\over4}=-{\sqrt2\over2}\approx-0,7\in(-{\pi\over2};0)\), to \(\cos{3\pi\over4}\) należy do 4. ćwiartki i \(\tg(\cos{3\pi\over4})\) jest ujemny
e) \(2\approx{2\pi\over3}\So \sin2\approx{\sqrt3\over2}\approx0,87\in(0;{\pi\over2})\So\cos(\sin2)>0\)
Pozdrawiam