Przedstaw w postaci potęgi o podstawie 3:
\( \frac{ \frac{1}{18} \cdot 6^4 + \frac{4}{9} \cdot 3^4 }{2 \cdot 3^{-7} + 3^{ \frac{1}{3}} \cdot 9^{-3} }\)
Potęgi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Potęgi
\(\frac{ \frac{1}{18} \cdot 6^4 + \frac{4}{9} \cdot 3^4 }{2 \cdot 3^{-7} + 3^{ \frac{1}{3}} \cdot 9^{-3} }=\frac{\frac{1}{2\cdot 3^2}\cdot 2^4\cdot 3^4+\frac{2^2}{3^2}\cdot 3^4}{2\cdot 3^{-7}+3^{\frac{1}{3}}\cdot 3^{-6}}=\frac{2^3\cdot 3^2+2^2\cdot 3^2}{2\cdot 3^{-7}+3^{-5\frac{2}{3}}}=\frac{2^2\cdot 3^2(2+1)}{3^{-7}(2+3^{\frac{4}{3}})}=\frac{2^2\cdot 3^{10}}{2+\sqrt[3]{3^4}}\)
liczba nie wygląda na taką, która dałaby się przedstawić w postaci potęgi liczby 3 - błąd w treści?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę