Podaj dla jakich wartości parametru

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Podaj dla jakich wartości parametru

Post autor: avleyi »

Podaj:
a) dla jakich wartości parametru \(m\) równanie \( | \frac{1-x}{x+3} | = \frac{3m}{m-2} \) posiada dwa różne rozwiązania ujemne?
b) dla jakich wartości parametru \(m\) równanie \( \sin ^4 x + \cos ^4 x = |m| - 4 \), posiada co najmniej 1 rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Podaj dla jakich wartości parametru

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 09 sie 2022, 12:08 Podaj:
a) dla jakich wartości parametru \(m\) równanie \( | \frac{1-x}{x+3} | = \frac{3m}{m-2} \) posiada dwa różne rozwiązania ujemne?
Po przeanalizowaniu wykresu można dojść do wniosku, że trzeba i wystarczy, aby
\(\frac{3m}{m-2}>1\iff 2(m+1)(m-2)>0\\ m\in(-\infty;-1)\cup(2;+\infty)\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Podaj dla jakich wartości parametru

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 09 sie 2022, 12:08 b) dla jakich wartości parametru \(m\) równanie \( \sin ^4 x + \cos ^4 x = |m| - 4 \), posiada co najmniej 1 rozwiązanie?
Rozpatrzmy
\(y_L=f(x)= \sin ^4 x + \cos ^4 x=(\sin^2x+\cos^2x)^2-2\sin^2x\cos^2x=1-{1\over2}\sin^22x\wedge D=\rr\)
Ponieważ
\(0\le\sin^2x\le1\quad|\cdot(-{1\over2})\\
0\ge-{1\over2}\sin^2x\ge-{1\over2}\quad|+1\\
1\ge1-{1\over2}\sin^2x\ge{1\over2}\)
to trzeba i wystarczy
\(1\ge|m| - 4\ge{1\over2}\\
5\ge|m|\ge4{1\over2}\\ m\in [-5;-{9\over2}]\cup[{9\over2};5]\)

Pozdrawiam
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Podaj dla jakich wartości parametru

Post autor: avleyi »

Jerry pisze: 09 sie 2022, 16:17
avleyi pisze: 09 sie 2022, 12:08 Podaj:
a) dla jakich wartości parametru \(m\) równanie \( | \frac{1-x}{x+3} | = \frac{3m}{m-2} \) posiada dwa różne rozwiązania ujemne?
Po przeanalizowaniu wykresu można dojść do wniosku, że trzeba i wystarczy, aby
\(\frac{3m}{m-2}>1\iff 2(m+1)(m-2)>0\\ m\in(-\infty;-1)\cup(2;+\infty)\)

a jaki będzie wykres?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Podaj dla jakich wartości parametru

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 10 sie 2022, 15:29
a jaki będzie wykres?
przecież Jerry podał Ci wykres:
https://www.desmos.com/calculator/xlaywzqcvg?lang=pl
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ