co to znaczy znaleźć sin(x)=-1/2 w [-pi/pi]?

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maiyaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2022, 12:29
Płeć:

co to znaczy znaleźć sin(x)=-1/2 w [-pi/pi]?

Post autor: maiyaa »

Ok, więc jestem w rachunku różniczkowym i jeden z moich zadań domowych wymaga ode mnie znalezienia sin(x)=-1/2 w przedziale domkniętym [-pi/pi]. Wiem, że x byłoby równe 7pi/6 i 11pi/6 w trzecim i czwartym kwadrancie, gdybyśmy mieli to ocenić na przedziale [0,2pi], ale co oznacza [-pi/pi]? Czy to oznacza, że ​​zaczyna się od 0 do pi zgodnie z ruchem wskazówek zegara? Przepraszam, że jestem cholernie głupi, ale nie potrafię sobie wyobrazić scenariusza. I wiem, że poprawną odpowiedzią jest właściwie -pi/6 i -5pi/6, ale jak to się stało, a co najważniejsze, dlaczego zmieniły się kąty? Niewiele pamiętam z trygonu i jestem trochę kiepski w przechowywaniu informacji. Czy ma to coś wspólnego z kątami koterminalnymi, czy?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: co to znaczy znaleźć sin(x)=-1/2 w [-pi/pi]?

Post autor: korki_fizyka »

Widać, ze nie czytałeś scenariusza "Trzech sióstr" Czechowa :D
maiyaa pisze: 10 maja 2022, 12:37 ale co oznacza [-pi/pi]?
\([-\pi; \pi]\)
wykres sinusa
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: co to znaczy znaleźć sin(x)=-1/2 w [-pi/pi]?

Post autor: Jerry »

ODPOWIEDZ