Cześć, jaki jest sposób działania, gdy mamy wyrażenie ze zmienną x w postaci iloczynowej zarówno w liczniku jak i w mianowniku, a polecenie brzmi: dla jakich wartości x wyrażenie przyjmuje wartość całkowitą. Na przykład coś takiego( nie wiem czy będzie się dało łatwo określić bo wymyślam na poczekaniu):
\( \frac{(x-2)(x+3)(x-4)}{(x+1)(x+2)} \)
postać iloczynowa licznika i mianownika -wartości całkowite
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: postać iloczynowa licznika i mianownika -wartości całkowite
Musisz podać dokładną treść zadania.
Czy x może być liczbą rzeczywistą czy całkowitą?
Zazwyczaj tego typu zadania polegają na sprowadzeniu twojego ułamka do postaci:
\( W = liczba \ całkowita \ zależna \ od \ zmiennej + \frac{stała \ liczba \ całkowita}{liczba \ całkowita \ zależna \ od \ zmiennej} \)
Wtedy patrząc na dzielniki licznika można określić kiedy \( W \) będzie całkowite.
Czy x może być liczbą rzeczywistą czy całkowitą?
Zazwyczaj tego typu zadania polegają na sprowadzeniu twojego ułamka do postaci:
\( W = liczba \ całkowita \ zależna \ od \ zmiennej + \frac{stała \ liczba \ całkowita}{liczba \ całkowita \ zależna \ od \ zmiennej} \)
Wtedy patrząc na dzielniki licznika można określić kiedy \( W \) będzie całkowite.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: postać iloczynowa licznika i mianownika -wartości całkowite
Primo: Postać iloczynowa jest tu bez istotnego znaczenia!
Sekundo: Jeżeli pytasz o to, dla jakich całkowitych wartości zmiennej \(x\) różnej od \(-2\) i \(-1\) całkowite wartości przyjmuje funkcja \(f(x)= \frac{(x-2)(x+3)(x-4)}{(x+1)(x+2)}=x-6+\frac{6x+36}{x^2+3x+2}\), to warunkiem koniecznym jest
\[6x+36=0\ \vee \left|\frac{6x+36}{x^2+3x+2}\right|\ge1\\
x=-6\ \vee (x^2-3x-34)(x^2+9x+38)\le0\\
x=-6\ \vee x\in\{-4,-3,0,1,2,3,4,5,6,7\}\]
Pozostawię Ci sprawdzenie, dla których potencjalnych \(x\)-ów wartości \(f(x)\) są całkowite
Pozdrawiam
PS.
Sekundo: Jeżeli pytasz o to, dla jakich całkowitych wartości zmiennej \(x\) różnej od \(-2\) i \(-1\) całkowite wartości przyjmuje funkcja \(f(x)= \frac{(x-2)(x+3)(x-4)}{(x+1)(x+2)}=x-6+\frac{6x+36}{x^2+3x+2}\), to warunkiem koniecznym jest
\[6x+36=0\ \vee \left|\frac{6x+36}{x^2+3x+2}\right|\ge1\\
x=-6\ \vee (x^2-3x-34)(x^2+9x+38)\le0\\
x=-6\ \vee x\in\{-4,-3,0,1,2,3,4,5,6,7\}\]
Pozostawię Ci sprawdzenie, dla których potencjalnych \(x\)-ów wartości \(f(x)\) są całkowite
Pozdrawiam
PS.
To miałaś szczęście, niewiele ich do sprawdzenia
Re: postać iloczynowa licznika i mianownika -wartości całkowite
Czy mógłbyś opisać tok rozumowania? Skąd takie warunki, bo nie mogę sobie jakoś tego wyobrazić czemu akurat tak.Jerry pisze: ↑28 kwie 2022, 22:36 Primo: Postać iloczynowa jest tu bez istotnego znaczenia!
Sekundo: Jeżeli pytasz o to, dla jakich całkowitych wartości zmiennej \(x\) różnej od \(-2\) i \(-1\) całkowite wartości przyjmuje funkcja \(f(x)= \frac{(x-2)(x+3)(x-4)}{(x+1)(x+2)}=x-6+\frac{6x+36}{x^2+3x+2}\), to warunkiem koniecznym jest
\[6x+36=0\ \vee \left|\frac{6x+36}{x^2+3x+2}\right|\ge1\\
x=-6\ \vee (x^2-3x-34)(x^2+9x+38)\le0\\
x=-6\ \vee x\in\{-4,-3,0,1,2,3,4,5,6,7\}\]
Pozostawię Ci sprawdzenie, dla których potencjalnych \(x\)-ów wartości \(f(x)\) są całkowite
Pozdrawiam
PS.To miałaś szczęście, niewiele ich do sprawdzenia
Oraz w jaki sposób zostało zamieniona postać iloczynowa, na tą gdzie część wyrażenia z x'em jest poza ułamkiem.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: postać iloczynowa licznika i mianownika -wartości całkowite
Ułamek \({l\over m}\) ma szansę bycia liczbą całkowitą jeśli
- \(l=0\), wtedy cały ułamek jest \(0\in\zz\)
- \(\left|{l\over m}\right|\ge1\), bo w przedziale \((0;1)\) ne ma żadnej liczby całkowitej
Funkcja, w wersji ogólnej, jest stopnia pierwszego i dla bardzo wielu \(x\)-ów spełnia warunek \(\left|{l\over m}\right|\ge1\)! Dlatego przekształciłem dany ułamek w postać "liczby mieszanej" (czyli tak, jak \({25\over7}=3+{4\over7}\)):
\(f(x)= \frac{(x-2)(x+3)(x-4)}{(x+1)(x+2)}=\frac{x^3-3x^2-10x+24}{x^2+3x+2}=\frac{x^3+3x^2+2x-6x^2-18x-12+6x+36}{x^2+3x+2}=\\ \quad=\frac{x(x^2+3x+2)-6(x^2+3x+2)+6x+36}{x^2+3x+2}=\underbrace{x-6}_{\in\zz}+\frac{6x+36}{x^2+3x+2}\)
czyli wymnożyłem licznik, mianownik i podzieliłem "pisemnie" licznik przez mianownik z resztą
Pozdrawiam
Re: postać iloczynowa licznika i mianownika -wartości całkowite
mam jeszcze jedno pytanko do tego, już sobie ogarnąłem kilka przykładów, i teraz już umiem przekształcać do wyżej wspomnianej postaci, ale pozostaje mi kwestia rozwiązania warunku nierówności - czy zawsze będzie to nierówność, którą będzie się dało rozwiązać licealnymi sposobami? tzn. w jednym przykładzie spróbowałem postawić warunki od razu, bez przekształcania funkcji i dostałem wielomian, którego nijak nie mogłem rozłożyć - czy to przez to, że nie przekształciłem czy po prostu czasem tak się może zdarzyć ?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: postać iloczynowa licznika i mianownika -wartości całkowite
Niekoniecznie!
Warunki, o których pisałem, stosujemy dla ułamków algebraicznych stopnia ujemnego (tzn. stopień wielomianu licznika jest mniejszy od stopnia wielomianu mianownika).
W przypadku zadań "nieoryginalnych" albo "konkursowych" kłopoty algebraiczne są bardzo prawdopodobne!
Pozdrawiam
PS. Może natomiast, licealnie, być dużo prościej. Np. dla funkcji:
\(y=f(x)=\frac{x^3+4x^2+5x+1}{x^2+4x+5}=x+\frac{1}{x^2+4x+5}\wedge x\in\rr\).
Jeśli dla całkowitego argumentu wartość \(f\) ma być całkowita, to
\(x^2+4x+5=-1\vee x^2+4x+5=1\)
I mamy jedną odpowiedź: \(f(-2)=-1\)
O takiej sytuacji pisał Icanseepeace