Znajdź
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Znajdź
Ponieważ
\(\begin{cases}\forall_{x\in\rr}-1\le\cos x\le1\\\forall_{y\in\rr}-1\le\cos(y+{1\over2})\le1\end{cases}\)
to
\(\forall_{(x,y)\in\rr^2}-2\le \cos x+\cos(y+{1\over2})\le2\)
Zatem, aby równanie było sprzeczne, trzeba i wystarczy:
\((a-1)^2<-2\vee (a-1)^2>2\)
Pozdrawiam
\(\begin{cases}\forall_{x\in\rr}-1\le\cos x\le1\\\forall_{y\in\rr}-1\le\cos(y+{1\over2})\le1\end{cases}\)
to
\(\forall_{(x,y)\in\rr^2}-2\le \cos x+\cos(y+{1\over2})\le2\)
Zatem, aby równanie było sprzeczne, trzeba i wystarczy:
\((a-1)^2<-2\vee (a-1)^2>2\)
Pozdrawiam