Narysuj w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów spełniających warunek
\(\log _{|x|+|y|}(x^2-y^2) \le 1\)
Narysuj w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów spełniających warunek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Narysuj w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów spełniających warunek
\[\log _{|x|+|y|}(x^2-y^2) \le \log _{|x|+|y|}(|x|+|y|)\]
Postępując analogicznie jak w wątku:
Dziedzinę określa układ: \(\begin{cases}|x|+|y|>0\\|x|+|y|\ne1\\x^2-y^2>0\end{cases}\) (obrazek )
Nierówność jest równoważna
\[\begin{cases}0<|x|+|y|<1\\ x^2-y^2 \ge |x|+|y|\quad|:|x|+|y|\end{cases}\vee\begin{cases}|x|+|y|>1\\ x^2-y^2 \le |x|+|y|\quad|:|x|+|y|\end{cases}\\
\begin{cases}0<|x|+|y|<1\\ |x|-|y| \ge 1\end{cases}\vee\begin{cases}|x|+|y|>1\\ |x|-|y| \le 1\end{cases}\]
obrazek \(\vee\) obrazek
Ostateczna odpowiedź
Pozdrawiam
Postępując analogicznie jak w wątku:
Dziedzinę określa układ: \(\begin{cases}|x|+|y|>0\\|x|+|y|\ne1\\x^2-y^2>0\end{cases}\) (obrazek )
Nierówność jest równoważna
\[\begin{cases}0<|x|+|y|<1\\ x^2-y^2 \ge |x|+|y|\quad|:|x|+|y|\end{cases}\vee\begin{cases}|x|+|y|>1\\ x^2-y^2 \le |x|+|y|\quad|:|x|+|y|\end{cases}\\
\begin{cases}0<|x|+|y|<1\\ |x|-|y| \ge 1\end{cases}\vee\begin{cases}|x|+|y|>1\\ |x|-|y| \le 1\end{cases}\]
obrazek \(\vee\) obrazek
Ostateczna odpowiedź
Pozdrawiam