Trygonometria

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Trygonometria

Post autor: Zibi123 »

Proszę o pomoc w dokończeniu zadania
Rozwiąż nierówność \(\sin^2 \alpha = \sin^2 \beta + \sin^2 \gamma \). z twierdzenia o sinusach i z twierdzenia odwrotnego do Pitagorasa wykazałem ze \(\alpha = \frac{ \pi }{2 }\) ale nie wiem dalej jak dokończyć
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Trygonometria

Post autor: Jerry »

Ale ja nie widzę nierówności!

Pozdrawiam
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Trygonometria

Post autor: Zibi123 »

Oj przepraszam miało być rozwiąż równanie
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Trygonometria

Post autor: Jerry »

Zibi123 pisze: 18 mar 2022, 10:45 ... wykazałem ze \(\alpha = \frac{ \pi }{2 }\) ale nie wiem dalej jak dokończyć
I ostatni kroczek (jest wiele takich trójkątów)... \[\gamma={\pi\over2}-\beta\wedge\beta\in(0;{\pi\over2})\]
Pozdrawiam
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Trygonometria

Post autor: Zibi123 »

Ok, dzięki
ODPOWIEDZ