Ułamek

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Ułamek

Post autor: alanowakk »

Który z ulamków a/b czy b/a lezy bliżej jedynki na osi liczbowej jeśli 0<a<b?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ułamek

Post autor: kerajs »

\((b-a)^2>0\\
b^2-ab>ab-a^2 \ \ \bez \cdot \frac{1}{ab} \\
\frac{b}{a}-1> 1-\frac{a}{b}\)


Odp: a/b .
ODPOWIEDZ