Rozwiąż równanie trygonometryczne dla przedziału \(<0, 2 \pi >\)
\(\sin 2x*( \cos x+ \frac{5}{2 }) +2 \cos x \tg x- \cos x*(2 \cos x+5)=2\)
Rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie
\(x \in <0, 2 \pi > \bez \left\{ \frac{ -\pi }{2}
, \frac{ \pi }{2} \right\} \)
\(2\sin x \cos^2x +5\sin x \cos x +2 \sin x- 2\cos^2 x-5 \cos x=2 \\
(2\cos^2 x+5 \cos x)(\sin x-1)+2(\sin x-1)=0\\
(2\cos^2 x+5 \cos x+2)(\sin x-1)=0\\
2\cos^2 x+5 \cos x+2=0 \ \ \vee \ \ \sin x-1=0
\)
Dalej już pociągniesz to sama?
, \frac{ \pi }{2} \right\} \)
\(2\sin x \cos^2x +5\sin x \cos x +2 \sin x- 2\cos^2 x-5 \cos x=2 \\
(2\cos^2 x+5 \cos x)(\sin x-1)+2(\sin x-1)=0\\
(2\cos^2 x+5 \cos x+2)(\sin x-1)=0\\
2\cos^2 x+5 \cos x+2=0 \ \ \vee \ \ \sin x-1=0
\)
Dalej już pociągniesz to sama?
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie
Dzięki policzyłam wyszło mi \(x = \frac{2 \pi }{3} \) i \(x= \frac{4 \pi }{3} \)