Cosinus wielokrotności kąta

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Cosinus wielokrotności kąta

Post autor: alanowakk »

Wyraź \(\cos 3 \alpha ~~\)za pomocą \(\cos \alpha.\)
Ostatnio zmieniony 06 sty 2022, 15:56 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Cosinus wielokrotności kąta

Post autor: grdv10 »

\[\cos 3\alpha=\cos(2\alpha+\alpha)=\cos 2\alpha\cos\alpha-\sin 2\alpha\sin\alpha=(2\cos^2\alpha-1)\cos\alpha-2\sin^2\alpha\cos\alpha\]Teraz jeszcze zastosuj jedynkę trygonometryczną do \(\sin^2\alpha\) i dokończ obliczenia.

Innym sposobem jest zastosowanie liczb zespolonych.
ODPOWIEDZ