oblicz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: oblicz
Dla dobrze określonych \(a,b,c\) mamy
\( \begin{cases}{c\over a+4b}={b\over c}\\ {2c-4b\over a}={b\over c} \end{cases}\iff \begin{cases}c^2=ab+4b^2\\2c^2-4bc=ab \end{cases} \So\\ \quad\So 2(ab+4b^2)-4bc=ab\\
\quad \quad ab=4bc-8b^2\quad|:b\\
\quad\quad a=4c-8b \)
z (ii)
\(\quad {b\over c}={2c-4b\over a}={2c-4b\over 4c-8b}={1\over2}\)
Pozdrawiam
\( \begin{cases}{c\over a+4b}={b\over c}\\ {2c-4b\over a}={b\over c} \end{cases}\iff \begin{cases}c^2=ab+4b^2\\2c^2-4bc=ab \end{cases} \So\\ \quad\So 2(ab+4b^2)-4bc=ab\\
\quad \quad ab=4bc-8b^2\quad|:b\\
\quad\quad a=4c-8b \)
z (ii)
\(\quad {b\over c}={2c-4b\over a}={2c-4b\over 4c-8b}={1\over2}\)
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 138
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 138
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: