Oblicz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Oblicz
Oblicz \(\frac{1 }{2 } \sin \frac{ \pi }{6} - \frac{3}{2} \tg \frac{ \pi }{3} + \frac{ \sqrt{2} }{3 } \cos \frac{ \pi }{4} + \frac{3}{2} \ctg \frac{ \pi }{6 } +... \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: Oblicz
Wszystko jest dobrze przepisane
Gdyby było bez wielokropka, to
\(\frac{1 }{2 } \sin \frac{ \pi }{6} - \frac{3}{2} \tg \frac{ \pi }{3} + \frac{ \sqrt{2} }{3 } \cos \frac{ \pi }{4} + \frac{3}{2} \ctg \frac{ \pi }{6 } =
\frac{1 }{2 } \cdot{1\over2} - \frac{3}{2} \cdot\sqrt3 + \frac{ \sqrt{2} }{3 } \cdot{\sqrt2\over2} + \frac{3}{2} \cdot\sqrt3={1\over4}+{1\over3}={7\over12} \)
ale z wielokropkiem... Ciąg
Gdyby było bez wielokropka, to
\(\frac{1 }{2 } \sin \frac{ \pi }{6} - \frac{3}{2} \tg \frac{ \pi }{3} + \frac{ \sqrt{2} }{3 } \cos \frac{ \pi }{4} + \frac{3}{2} \ctg \frac{ \pi }{6 } =
\frac{1 }{2 } \cdot{1\over2} - \frac{3}{2} \cdot\sqrt3 + \frac{ \sqrt{2} }{3 } \cdot{\sqrt2\over2} + \frac{3}{2} \cdot\sqrt3={1\over4}+{1\over3}={7\over12} \)
ale z wielokropkiem... Ciąg
- \(({1\over4},{1\over3},\ldots)\) jako geometryczny jest rozbieżny
- \((-{3\sqrt3\over2},{3\sqrt3\over2},\ldots)\) jako geometryczny się nie sumuje!
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Re: Oblicz
Tak chyba że trzeba coś innego z tym zrobić bo w poleceniu jest bez "oblicz" tylko podane to działanie. I tak tam jest wielokropek
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Oblicz
No dobrze, jest wielokropek, czyli co będzie następne?
Reguła wstawiania wielokropka jest taka, że musi być OCZYWISTE jaki będzie następny element.
Tutaj NIC nie jest oczywiste, ani znak (+/-), ani funkcja trygonometryczna, ani kąt.
Na bank tam powinno być na końcu "=" a nie "+"!
Reguła wstawiania wielokropka jest taka, że musi być OCZYWISTE jaki będzie następny element.
Tutaj NIC nie jest oczywiste, ani znak (+/-), ani funkcja trygonometryczna, ani kąt.
Na bank tam powinno być na końcu "=" a nie "+"!