Zadanie na dowodzenie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Zadanie na dowodzenie.
Wykaż, że jeśli liczby a i b są dodatnie oraz \( \frac{3a-b}{2a+b}=1\), to \( \frac{2a+3b}{a+4b}=1 \frac{1}{6}\).
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie na dowodzenie.
Skoro \( \frac{3a-b}{2a+b}=1\) to:
\(3a-b=2a+b \\ a=2b\)
Wystarczy wstawić powyższe do wyrażenia
\( \frac{2a+3b}{a+4b}=\frac{4b+3b}{2b+4b}= \frac{7}{6} \).
\(3a-b=2a+b \\ a=2b\)
Wystarczy wstawić powyższe do wyrażenia
\( \frac{2a+3b}{a+4b}=\frac{4b+3b}{2b+4b}= \frac{7}{6} \).