Dowodzenie z zastosowaniem średnich.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Dowodzenie z zastosowaniem średnich.
Wykaż, że jeśli dodatnie liczby a i b spełniają nierówność \( a+b \ge 1\), to\(a^4+b^4 \ge \frac{1}{8}\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 250 razy
- Płeć:
Re: Dowodzenie z zastosowaniem średnich.
Wprost:
\( L = a^4 + b^4 \stackrel{(*)}{\geq} \frac{(a^2 + b^2)^2}{2} = \frac{(\frac{a^2 + b^2}{2})^2}{8} \stackrel{(*)}{\geq} \frac{(a+b)^4}{8} \geq \frac{1}{8} = P \)
Nierówności \( (*) \) to nierówności między średnią kwadratową a arytmetyczną.
Można również bezpośrednio powołać się na nierówność między średnimi potęgowymi:
\( \sqrt[4]{\frac{a^4 + b^4}{2}} \geq \frac{a + b}{2} \So a^4 + b^4 \geq \frac{(a+b)^4}{8} \)
więcej np. tutaj:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nier%C3%B ... 4%99gowymi
\( L = a^4 + b^4 \stackrel{(*)}{\geq} \frac{(a^2 + b^2)^2}{2} = \frac{(\frac{a^2 + b^2}{2})^2}{8} \stackrel{(*)}{\geq} \frac{(a+b)^4}{8} \geq \frac{1}{8} = P \)
Nierówności \( (*) \) to nierówności między średnią kwadratową a arytmetyczną.
Można również bezpośrednio powołać się na nierówność między średnimi potęgowymi:
\( \sqrt[4]{\frac{a^4 + b^4}{2}} \geq \frac{a + b}{2} \So a^4 + b^4 \geq \frac{(a+b)^4}{8} \)
więcej np. tutaj:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nier%C3%B ... 4%99gowymi
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1302 razy
- Płeć:
Re: Dowodzenie z zastosowaniem średnich.
\(a^4+b^4= \frac{16a^4}{16}+ \frac{16b^4}{16}+( \frac{15}{16}- \frac{15}{16}+ \frac{15}{16}- \frac{15}{16})=\\=\frac{16a^4+1+1+...+1}{16}- \frac{15}{16}+ \frac{16b^4+1+1+...+1}{16} - \frac{15}{16} \ge 2a+2b-2 \cdot \frac{15}{16} \ge \frac{1}{8}\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 250 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1302 razy
- Płeć:
Re: Dowodzenie z zastosowaniem średnich.
Nie otrzymałem. Napisałem powyższe, lecz po przeczytaniu zauważyłem jego błędność i od razu usunąłem (dziennik moderacji wskazuje na skasowanie go o 13:12). Kod przekopiowałem do okna odpowiedzi zamierzając go poprawić, lecz nie bardzo miałem na to czas. Widocznie przypadkowo coś nacisnąłem (lub ktoś nacisnął) i bezwiednie ponownie opublikowałem błędną odpowiedź. Przepraszam za zamieszanie.
wersja poprawiona:
\(a^4+b^4= \frac{16a^4}{16}+ \frac{16b^4}{16}+( \frac{3}{16}- \frac{3}{16}+ \frac{3}{16}- \frac{3}{16})=\\=\frac{16a^4+1+1+1}{16}- \frac{3}{16}+ \frac{16b^4+1+1+1}{16} - \frac{3}{16} \ge \frac14 (2a+2b)-2 \cdot \frac{3}{16} \ge \frac{1}{8}\)
wersja poprawiona:
\(a^4+b^4= \frac{16a^4}{16}+ \frac{16b^4}{16}+( \frac{3}{16}- \frac{3}{16}+ \frac{3}{16}- \frac{3}{16})=\\=\frac{16a^4+1+1+1}{16}- \frac{3}{16}+ \frac{16b^4+1+1+1}{16} - \frac{3}{16} \ge \frac14 (2a+2b)-2 \cdot \frac{3}{16} \ge \frac{1}{8}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1302 razy
- Płeć:
Re: Dowodzenie z zastosowaniem średnich.
Aby rozwiać ewentualne wątpliwości:
\(\frac{16a^4+1+1+1}{16}= \frac{1}{4} \cdot \frac{16a^4+1+1+1}{4} \ge \frac{1}{4} \cdot \sqrt[4]{16a^2 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1}= \frac{1}{4} \cdot 2a \)
Równość zachodzi dla \(a= \frac{1}{2} \)
\(\frac{16a^4+1+1+1}{16}= \frac{1}{4} \cdot \frac{16a^4+1+1+1}{4} \ge \frac{1}{4} \cdot \sqrt[4]{16a^2 \cdot 1 \cdot 1 \cdot 1}= \frac{1}{4} \cdot 2a \)
Równość zachodzi dla \(a= \frac{1}{2} \)