Dowodzenie z zastosowaniem średnich.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Dowodzenie z zastosowaniem średnich.

Post autor: Januszgolenia »

Wykaż, że jeśli liczby x, y, z są dodatnie oraz xy=9, to \((x+y)(y+z) \ge (z+3)^2\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dowodzenie z zastosowaniem średnich.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 25 paź 2021, 08:24 Wykaż, że jeśli liczby x, y, z są dodatnie oraz xy=9, to \((x+y)(y+z) \ge (z+3)^2\)
na pewno tak to wygląda?
dla \(x=3,y=3,z=10\)
\((3+3)(3+10)\geq (10+3)^2\\
78\geq 169\)

sprzeczność
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Dowodzenie z zastosowaniem średnich.

Post autor: Januszgolenia »

Zbiór zadań, poziom rozszerzony dla 3kl. (po 8 klasie SP) zadanie 1.125 str 28. (Kurczab Śwda). Dokładnie tak wygląda jak napisałem.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dowodzenie z zastosowaniem średnich.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 25 paź 2021, 09:11 Zbiór zadań, poziom rozszerzony dla 3kl. (po 8 klasie SP) zadanie 1.125 str 28. (Kurczab Śwda). Dokładnie tak wygląda jak napisałem.
OK

Dowód:
Twierdzenie jest fałszywe:
dla \(x=3,y=3,z=10\)
\((3+3)(3+10)\geq (10+3)^2\\
78\geq 169\)

sprzeczność
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ