belka

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

belka

Post autor: Pawm32 »

Swobodnie podparta belka o rozpiętości l ma jednostronny wspornik o wysięgu \(a \)(rys. 1).
Jest ona obciążona ciężarem własnym \(q1\).
1. Jakie największym obciążenie równomiernie rozłożone można przyłożyć na całej
długości wspornika, aby na podporze A nie wystąpiło odrywanie (tj. uniesienie tej
podpory)?
rysunek 1.png
Należy tylko wyprowadzić wzór określający \(q2 = f(q1) \)oraz podać wartość liczbową \(q2\),
przyjmując poniższe dane liczbowe
Dane liczbowe: \(l = 5m, a = 2m\).
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: belka

Post autor: Pawm32 »

\(
\sum{M_B}=0 \
\)

czyli \(q_1 (\frac{1}{2} (l+a)-a)+q_2 \frac{1}{2}a=0\) i coś jest źle bo z tego wynik nie wyjdzie, a powino wyjść \(q_2 = 5,25 q_1 \)
ODPOWIEDZ