Poprawność zapisu

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
viGor027
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 10 sie 2021, 16:32
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Poprawność zapisu

Post autor: viGor027 »

Cześć, mam taką małą, ale wydaję mi się że istotną zagwostke, poniżej o co chodzi:

\(a^{\frac{3}{4}} = \sqrt[4]{a^{3}}\)
\(a^{\frac{3}{4}} = (\sqrt[4]{a})^{3}\)

czy oba te zapisy działają tak samo, czy może któryś z nich jest niepoprawny, oraz czemu?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Poprawność zapisu

Post autor: Icanseepeace »

Oba są poprawne tam gdzie wyrażenie jest określone, czyli dla \( a \geq 0 \)
ODPOWIEDZ