podnoszenie cosinusa do kwadratu

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
viGor027
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 10 sie 2021, 16:32
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

podnoszenie cosinusa do kwadratu

Post autor: viGor027 »

hejka,
czy takie coś jest prawdziwe?
\(\cos^2 x = \cos x * \cos x\)
idąc tokiem myślenia algebry(\(x^2 = x * x \)) to tak, ale nie jestem tego pewny...
Proszę o wyjaśnienie.
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 250 razy
Płeć:

Re: podnoszenie cosinusa do kwadratu

Post autor: Icanseepeace »

viGor027 pisze: 07 wrz 2021, 20:19 hejka,
czy takie coś jest prawdziwe?
\(\cos^2 x = \cos x * \cos x\)
idąc tokiem myślenia algebry(\(x^2 = x * x \)) to tak, ale nie jestem tego pewny...
Proszę o wyjaśnienie.
Jest. Można również zapisać \( (\cos (x))^2 \), ale przyjął się zapis aby w przypadku funkcji trygonometrycznych potęgę wstawiać przed zmienną. Dzięki temu jednoznacznie stwierdzamy czy wartość cosinusa jest podnoszona do kwadratu czy jednak wartość argumentu cosinusa jest podnoszona do kwadratu. Tak samo jest z na przykład z logarytmami.
ODPOWIEDZ