Zadanie optymalizacyjne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nejji
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 08 lut 2021, 21:57

Zadanie optymalizacyjne

Post autor: Nejji »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi bocznej mającej długość b, poprowadzono
płaszczyznę zawierającą krawędź boczną i wysokość ostrosłupa. Wiedząc ze otrzymany przekrój ma
największe pole powierzchni, oblicz długość krawędzi podstawy tego ostroslupa.

Z góry dziękuje bardzo:)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadanie optymalizacyjne

Post autor: kerajs »

Przekrojem jest trójkąt o bokach \(b,b\) i \(a \sqrt{2} \). Jego pole \(P= \frac{1}{2}b^2\sin ( \angle \left\{ b,b\right\} ) \) jest największe gdy \(\angle \left\{ b,b\right\} =90^o\) , a wtedy \(a=b\) .
ODPOWIEDZ