Wykaż, że liczba jest podzielna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jurekl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 03 maja 2021, 08:22
Podziękowania: 21 razy

Wykaż, że liczba jest podzielna

Post autor: jurekl »

Wykaż, że liczba \( 2^{13} + 2^{15} + 2^{17}\) jest podzielna przez 3
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wykaż, że liczba jest podzielna

Post autor: eresh »

jurekl pisze: 03 cze 2021, 11:23 Wykaż, że liczba \( 2^{13} + 2^{15} + 2^{17}\) jest podzielna przez 3
\( 2^{13} + 2^{15} + 2^{17}=2^{13}(1+2^2+2^4)=2^{13}\cdot 21=3\cdot 2^{13}\cdot 7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ