Nierówność

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jurekl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 03 maja 2021, 08:22
Podziękowania: 21 razy

Nierówność

Post autor: jurekl »

Jak rowzwiązać tą nierówność ? Prosze o wytłumaczenie.
\(x(x + 4) < 0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Nierówność

Post autor: eresh »

jurekl pisze: 03 cze 2021, 11:03 Jak rowzwiązać tą nierówność ? Prosze o wytłumaczenie.
\(x(x + 4) < 0\)
\(x(x+4)<0\\
x(x+4)=0\\
x=0\;\;x+4=0\\
x_1=0\;\;x=-4\)

po narysowaniu paraboli o ramionach w górę i wyznaczonych miejscach zerowych odczytujemy rozwiązanie
\(x\in (-4,0)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ