Funkcja liniowa

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jurekl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 03 maja 2021, 08:22
Podziękowania: 21 razy

Funkcja liniowa

Post autor: jurekl »

Na wykresie funkcji liniowej określonej wzorem \(f(x) = (m – 2)x + 1\) leży punkt
\(S = (4, -1)\). Wyznacz m
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcja liniowa

Post autor: eresh »

jurekl pisze: 03 cze 2021, 09:53 Na wykresie funkcji liniowej określonej wzorem \(f(x) = (m – 2)x + 1\) leży punkt
\(S = (4, -1)\). Wyznacz m
\(-1=(m-2)\cdot 4+1\\
-1=4m-8+1\\
6=4m\\
m=\frac{3}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ