Ekstrema lokalne funkcji

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Ekstrema lokalne funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Wyznacz ekstrema lokalne (o ile istnieją) funkcji \(f(x)= \frac{x^2}{|x|-4}\)
Ostatnio zmieniony 03 cze 2021, 11:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; | |
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ekstrema lokalne funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 03 cze 2021, 06:48 Wyznacz ekstrema lokalne (o ile istnieją) funkcji \(f(x)= \frac{x^2}{IxI-4}\)
Z czym konkretnie masz problem?
Wyznaczasz dziedzinę, opuszczasz moduł, liczysz pochodną, badasz jej znak

https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 49#p336749
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 70#p336670
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 38#p336638
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Ekstrema lokalne funkcji

Post autor: Jerry »

Januszgolenia pisze: 03 cze 2021, 06:48 Wyznacz ekstrema lokalne (o ile istnieją) funkcji \(f(x)= \frac{x^2}{|x|-4}\)
Albo badasz funkcję
\(y=f(t)={t^2\over t-4}\wedge t\in \langle0;4)\cup(4;+\infty)\), gdzie \(|x|=t\), i wykorzystujesz parzystość funkcji \(f(x)\).
Pojawi Ci się maksimum w \(x=0\)
wykres.jpg
Pozdrawiam
PS. Po tylu postach powinieneś już pisać bezbłędnie w kodzie \(\LaTeX\)
ODPOWIEDZ