Wyznacz wielomian f(x) = u(x)w(x) - 2w(x)

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asia2152
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2021, 10:54

Wyznacz wielomian f(x) = u(x)w(x) - 2w(x)

Post autor: asia2152 »

Witam, proszę o pomoc

Wyznacz wielomian \(f(x) = u(x)w(x) - 2w(x)\), gdzie
\(u(x) = 3x^3 - 7x^2 + ( 2 + 2)x - 5\) i \(w(x) = - 6x^2 + (4 + 3)x -3\).
Ostatnio zmieniony 25 maja 2021, 15:12 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, nie cuduj z boldem i italikiem, pisz w kodzie!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wielomian f(x) = u(x)w(x) - 2w(x)

Post autor: panb »

asia2152 pisze: 25 maja 2021, 12:16 Witam, proszę o pomoc

Wyznacz wielomian f(x) = u(x)w(x) - 2w(x) gdzie
\(u(x) = 3x^3 - 7x^2 + ( 2 + 2)x - 5 \,\,i \,\,w(x) = - 6x^2 + (4 + 3)x -3.\)
[/tex]
W czym problem?
Trzeba po prostu wykonać działanie: \( \left( 3x^3 - 7x^2 + ( 2 + 2)x - 5\right) \left(- 6x^2 + (4 + 3)x -3 \right)-2 \left( - 6x^2 + (4 + 3)x -3\right) \)
Podpowiem, że \(2+2=4, \text{ a } 4+3=7\)
ODPOWIEDZ