Oblicz współczynniki a i b wielomianu

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asia2152
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 maja 2021, 10:54

Oblicz współczynniki a i b wielomianu

Post autor: asia2152 »

Witam
Potrzebuję pomocy z zadaniem, ponieważ nie wiem czy go dobrze rozwiązuję

Oblicz współczynniki \(a\) i \(b\) wielomianu \(w(x)\) jeśli \( w(x) = - (2 + 2)x^3 +ax^2 + bx - (4 + 3)\) i \(w( - 1) = 20\) i \(w( 2 ) = - 12\).
(Symbol \(x^3\) oznacza \(x\) do potęgi 3)
Ostatnio zmieniony 25 maja 2021, 15:05 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Oblicz współczynniki a i b wielomianu

Post autor: panb »

A wstawiasz za x najpierw (-1) i ma wyjść 20, a potem 2 i wynik ma być -12?
Powstanie układ równań z niewiadomymi a i b.

(zapis 2+2 oznacza 4, a zapis 4+3 oznacza 7)
ODPOWIEDZ