Prosta

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Prosta

Post autor: Pawm32 »

\(A(1,7) \) i \(B(1,-2)\) należą do jednej prostej i to będzie \(x=1\) ale jakbym wstawiał że ta prosta to \(k=ax+b\) to bym miał \(7=a+b\) i \(-2=a+b\) no i to by była sprzeczność czemu?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Prosta

Post autor: radagast »

Pawm32 pisze: 20 maja 2021, 16:16 \(A(1,7) \) i \(B(1,-2)\) należą do jednej prostej i to będzie \(x=1\) ale jakbym wstawiał że ta prosta to \(k=ax+b\) to bym miał \(7=a+b\) i \(-2=a+b\) no i to by była sprzeczność czemu?
Bo prosta pionowa , a taka jest ta prosta , nie daje się zapisać w postaci \(y=ax+b\) (nie jest wykresem funkcji)
ODPOWIEDZ