Zadanie z wyrażeniem.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 196 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zadanie z wyrażeniem.

Post autor: gr4vity »

Wyrażenie \( \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} +1 } \) jest równe:
a) \( \sqrt{3}+ \sqrt{2}+1 \)
b) \( \frac{2+ \sqrt{2}- \sqrt{6} }{4} \)
c) \(\frac{1}{4} \)
d)\( \frac{ \sqrt{3}+ \sqrt{2}- 1 }{6} \)

Jak zrobić to zadanie?
Sprawdzałem po kolei wszystkie odpowiedzi i wiem, że poprawną jest odpowiedź b) (Wymnożyłem mianownik i licznik wyrażenia \( \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} +1 } \) przez \(2+ \sqrt{2}- \sqrt{6} \).
Chciałbym wiedzieć jak zrobić to zadanie nie wykorzystując w ten sposób odpowiedzi.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z wyrażeniem.

Post autor: eresh »

gr4vity pisze: 10 maja 2021, 10:40 Wyrażenie \( \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} +1 } \) jest równe:
a) \( \sqrt{3}+ \sqrt{2}+1 \)
b) \( \frac{2+ \sqrt{2}- \sqrt{6} }{4} \)
c) \(\frac{1}{4} \)
d)\( \frac{ \sqrt{3}+ \sqrt{2}- 1 }{6} \)

Jak zrobić to zadanie?
Sprawdzałem po kolei wszystkie odpowiedzi i wiem, że poprawną jest odpowiedź b) (Wymnożyłem mianownik i licznik wyrażenia \( \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{2} +1 } \) przez \(2+ \sqrt{2}- \sqrt{6} \).
Chciałbym wiedzieć jak zrobić to zadanie nie wykorzystując w ten sposób odpowiedzi.
usuwamy niewymierność z mianownika:

\( \frac{1}{ \sqrt{3}+ (\sqrt{2} +1) }= \frac{\sqrt{3}- (\sqrt{2} +1) }{( \sqrt{3}+ (\sqrt{2} +1)(\sqrt{3}- (\sqrt{2} +1) ) } =\frac{\sqrt{3}-\sqrt{2}-1}{3-(3+2\sqrt{2})}=\frac{\sqrt{3}-\sqrt{2}-1}{-2\sqrt{2}}=\frac{-\sqrt{6}+2-\sqrt{2}}{4} \)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ